Portal WEB del municipi d' de Vilada
mapa WEB e-mail de contacte  home
visites: 578740 30 usuaris actius dissabte, 25 - de març - 2017
Les fonts, el romànic, els bolets i una vista del municipi
Esteu a:  Visiteu-nos iconaPatrimoni
Indrets d'interès per al visitant

Podeu visitar paratges de diversitat biològica, edificacions romàniques i altres indrets per a gaudir

Romànic
Castell de Roset
Castell del Roset
Castell del Roset Castell del Roset
Castell del Roset

Les restes d'aquest antic castell s'encimbellen dalt d'un turó, sota la Serra de Picamill, on és de difícil accés. El lloc és documentat ja al s. XI, però no és fins al 1026 que s'esmenta pròpiament el castell. L'any 1309 era a mans de Sibil·la de Berga, el 1321 era ja propietat dels barons de la Portella i més endavant ho fou dels Pinós. Tingué força importància al s. XV, durant la guerra civil catalana. Sembla que el s. XVI ja fou abandonat, tot i que els senyors del Castell de Roset apareixen documentats fins al s. XVIII.

Sant Joan de Vilada
Construcció actual<br/> de Sant Joan de Vilada
Construcció actual
de Sant Joan de Vilada

Sant Joan de Vilada ja apareix documentat el 903, en l'acte de consagració de la desapareguda Santa Maria de Roset. L'edifici originari era romànic del s. XII, del qual sols queden ara alguns murs. La construcció actual fou fruit d'unes remodalacions patides el s. XVII seguint els models del Barroc rural. Consta d'una nau amb capelles laterals i un campanar. Abans de desaparèixer el 1936, hi destacava el retaule barroc de la Verge del Roser.

Sant Miquel de les Canals
Sant Miquel de les Canals
Sant Miquel de les Canals

Situada dalt de les mateixes Canals de Sant Miquel. Es tracta d'un petit edifici romànic, però no se'n tenen notícies fins al s. XVIII.

Santa Magdalena de Gardilans
Santa Magdalena de Guardiolans
Santa Magdalena de Guardiolans

És una església situada al mateix lloc de Gardilans, documentat des del s. X; l'església ho és, però, des del 1001. Es tracta d'una construcció romànica del s. XII que fou molt modificada posteriorment, en època moderna. Hi destaquen un campanar d'espadanya i la ferramenta de la porta.

Patrimoni
Masies
Les Eres de Guardiloans
Les Eres de Guardiloans

Cal també esmentar l'interès d'algunes masies de Vilada, com són: les Eres de Vilada, El Soler, Casa Santpere, Can Llebre, La Masó o les Eres de Guardilans; aquesta darrera documentada des del s. XIV, fou bressol de l'erudit Ramon Anglerill i també lloc de repòs de l'escriptora Aurora Bertrana els últims anys de la seva vida.

 
Ajuntament de Vilada CIF: P0830000F
Pl. Vila, s/n Tel. 938238128 Fax 938238803 vilada@diba.cat
Diputació de Barcelona